Gârlă Mare din zona Mehedinți, de pe malul Dunării, este denumită de locuitori Mica Deltă a Olteniei, o zonă cu peste 400 de hectare de teren care au fost refăcute, renaturate prin munca unor oameni pasionați și implicați în păstrarea naturii.
Refacerea ecosistemului din Gârla Mare din zona Mehedinți a presupus o muncă de ani de zile a specialiștilor din cadrul unui ONG, ceea ce a făcut ca natura să redevină stăpână în regiunea respectivă. Iazurile, ecosistemele, biodiversitatea, au fost readuse la viață.
„Am reușit să reconectăm Dunărea cu zona sufizată, creând astfel habitate specifice de zone acvatice, creîndu-să condițiile să se întoarcă speciile iubitoare de astfel de zone, specii atât vegetale cât și cât și specii de faună. Cele mai ușor de văzut sunt speciile de păsări. Avem multe specii de rațe, multe specii de stârci, cele două specii de egretă, mare și mică.” a declarat șeful de proiect al ONG-ului pentru Antena 3 CNN.
Zonele precum Gârla Mare sunt zone umede, care funcționează ca niște buzunare sau bureți ce absorb apa când este inundație și mai apoi o eliberează treptat în timpul anului, alimentând fluxul de apă pe timp de vară. Această lună naturală fusese transformată, în anii comunismului, în fermă piscicolă.
În ultimii trei ani, însă, zona și-a recăpătat frumusețea, ceea ce va contribui și la dezvoltarea economică a zonei.
La nivel global, aproape 90% din zonele umede nu mai există, iar la nivelul Dunării vorbim de 80% motiv pentru care și cursurile râurilor au fost întrerupte, iar daunele, deși resimțite în timp, afectează domenii cheie precum energia, navigația și agricultura.
CITEȘTE ȘI:
NASA a anunţat că Marea Neagră și-a schimbat radical culoarea. Care este EXPLICAȚIA
Pescarii români, o specie pe cale de DISPARIȚIE în Marea Neagră
NASA a anunţat că Marea Neagră și-a schimbat radical culoarea. Care este EXPLICAȚIA